En Business Angel er en person, der investerer egne penge i nystartede eller små virksomheder. Der investeres oftest både tid og penge.

De fleste Business Angels gør det ikke kun af økonomiske årsager. Økonomien spiller en rolle for de fleste, men en Business Angel involverer sig oftest i foretagender, hvor man kan gøre en afgørende forskel (og man synes at teamet eller produktet er for fedt).

De fleste Business Angels har selv tjent de penge, som de investerer. Og mange har selv prøvet at starte og sælge virksomheder.

Statistikken siger at forretningen lukker i halvdelen af investeringerne, og alle der har investeret tid og penge taber det hele (udover man har fået dyrebare erfaringer).

Hvornår har du brug for en Business Angel?

En virksomhed kan få brug for en Business Angel af flere årsager:

  • Man har brug for støtte fra erfarne erhvervsfolk, men har ikke penge til at betale for dyre konsulenter. Så kan man i stedet betale med andel af sin virksomhed. Dette vil gælde i langt de fleste tilfælde.
  • Man har en type virksomhed, som kræver en del penge at starte op (typisk skal der udvikles et produkt, før det kan sælges), og der skal derfor bruges kapital før virksomheden tjener nok penge til at være selvforsynende.
  • Man har fundet det helt rigtige produkt, og man har vist, at der kan tjenes penge på det. Men nu vil man gerne ekspandere (til udlandet e.l.) og har derfor brug for viden/kapital.

Jeg synes, at alle virksomheder har brug for sparring, støtte, hjælp fra erfarne erhvervsfolk. Så selvom man ikke har brug for pengene, så kan en Business Angel være et godt alternativ til at hyre dyre ledelseskonsulenter. De fleste Business Angels har jo prøvet det selv – og har primært deres lærdom fra den virkelige verden og ikke litteratur.

Jeg har selv været medejer og solgt 2 virksomheder, og har egentligt troet at jeg (og teamet) kunne klare det hele uden hjælp. Men da vi lavede et advisoryboard i min sidste virksomhed, så fik vi klart bedre fokus, og dermed en højere vækst. Det ville have taget meget længere tid uden hjælp fra erfarne personer.

Hvorfor gør jeg det?

Jeg har gennem hele min karriere haft stor respekt for personer, der starter egen virksomhed. Folk der har succes som virksomhedsejere har ofte disse personlige kvaliteter:

  • Initiativrig
  • Selvmotiverende
  • Hurtigt tænkende og arbejdende
  • Ser fremad, men kan lære af egne fejl
  • Tænker løbende på forbedringer
  • Positive
  • Nysgerrige

Jeg synes, det er personligt meget givende, at arbejde sammen med personer med disse personlige kvaliteter.

Ligeledes er det meget spændende at følge små virksomheder, der vokser sig større. Og at hjælpe dem på vejen er utroligt givende og lærerigt for mig.

En anden årsag er, at jeg selv har gået vejen 2 gange – og solgt egne virksomheder. Det betyder, at jeg har fået et økonomisk fundament, så jeg ikke behøver at få løn hver måned. Jeg håber, at kunne leve af de investeringer jeg foretager som Business Angel, og de honorarer jeg kan få som advisor og bestyrelsesmedlem.

Det betyder dermed, at der skal være en økonomisk gulerod i de investeringer jeg foretager.

Anbefalinger fra LinkedIn:

“Rolf har et skarpt øje for hvad som kræves og en meget sympatisk måde at få tingene til at ske.”

“He foresees a lot and can steer in the right and decided direction.”

“Han tilfører kæmpe værdi fordi han forstår forretningen.”

KONTAKT MIG