Startup: Bliv klar til investorer: Due Diligence

De fleste investorer vil før underskrift af en investeringsaftale lave en due diligence. En due diligence er en gennemgang og undersøgelse af virksomheden.


Startup: Bliv klar til investorer: Term Sheet

Hvis man har været så dygtig at komme i kontakt med en investor, der gerne vil investere penge i dig/jer, så vil man på et tidspunkt blive præsenteret for et aftaledokument. Det er vigtigt at forstå alle elementer i dette dokument.


Startup: Bliv klar til investorer: Del 5 – Pitch-deck

Der er principielt ikke den store forskel mellem hvordan man sælger et kompliceret produkt til kunder og hvordan man finder investorer til sin virksomhed. I begge tilfælde har man et produkt, som skal sælges til nogle, der har penge og lyst til at købe produktet. Et pitch-deck er det første og vigtigste salgsmateriale.


Startup: Bliv klar til investorer: Del 4 – Markedsvalidering

Det er en selvfølge, at der skal være et marked til en virksomheds produkter. Man skal som startup kende sit marked rigtigt godt, og kunne lave produkter som markedet efterspørger. Det er tragisk at mange startups fejler, fordi deres produkt ikke efterspørges af markedet.


Startup: Bliv klar til investorer: Del 3 – Forretningsmodel

Enhver virksomhed skal på sigt tjene penge for at kunne overleve. Selvom der findes eksempler (som Uber og WeWork) på virksomheder, der ikke tjener penge i lang tid, så er det et krav, at virksomheden på sigt ikke er afhængig af ekstern kapital.


Startup: Bliv klar til investorer: Del 2 – Problem/Løsning

Enhver virksomhed er startet for at løse et problem. Det er meget lettere at skabe en virksomheds baseret på et (er)kendt problem.


Startup: Bliv klar til investorer: Del 1 – Team

Uden de rigtige personer (teamet) i en virksomhed er det ikke muligt at få succes for virksomheden.…


Startup: Du skal ikke frygte investeringssyndikater

For lige at starte med en definition: Et syndikat er en gruppe af investorer, der vælger at investere i et startup. (Det har intet at gøre med forbrydersyndikater ?)


Startup: Her er mine vigtigste investeringskriterier

Når du som startup er i markedet efter funding hos Business Angels, så er det meget uklart hvad de enkelte Business Angels har som investeringskriterier.


Startup: Sådan rapporterer du til dine investorer

Hvis du har et startup, der har fået eksterne investorer ind (som ikke er din mor eller onkel), så har du bestået en stor test.


Vækstfase: Hvornår skal der automatiseres?

Jeg har denne diskussion med flere startups jeg snakker med: Hvornår skal vi bruge tid/penge på automatisering af interne forretningsprocesser?


Startups med markedsplads. Hvordan er forretningsmodellen?

Det er helt utroligt hvor mange startups jeg ser, hvor idéen er baseret på en IT-baseret markedsplads. Men man skal være skarp på forretningsmodellen, som adskiller sig fra “normale” forretninger, hvor man selv leverer varen/ydelsen.


Startups skal desværre også have styr på forretningsprocesser

Når man taler om forretningsprocesser, så tænker de fleste nok på større og veletablerede virksomheder, der skal have styr på deres mange opgaver og hvordan de enkelte personer/afdelinger skal samarbejde.


Startup: Arbejd på at få monopol

Det lyder måske verdensfjernt at sige, at et startup skal have monopol. Når vi traditionelt taler om monopol, så taler vi om helt store firmaer, der dominerer et marked. Men... jeg mener faktisk hvad jeg skriver.


B2B: Skal man være bange for et konsulentben i sit startup?

De fleste har ambition om, at deres produkt skal kunne sælges globalt, og kunderne selv skal kunne oprette sig, og begynde at bruge produktet uden hjælp. Rollemodellerne er løsninger som Trello, Slack, Evernote, GMail, MailChimp, SurveyMonkey og alle de andre produkter, som de fleste Startups selv bruger i deres hverdag.


Startups: Sælg, Sælg, Sælg!

Rigtigt mange start-ups udvikler et næsten færdigt produkt, før de viser det til kunder og forsøger at sælge det. Det betyder, at der er brugt mange timer på at udvikle et produkt, som man ikke kan være helt sikker på har et marked.


Scoreboard til strategieksekvering

Du kender det sikkert? Ledelsen (eller dig selv) bruger lang tid på at udforme mission, vision og strategi. Der afholdes seancer med ledere, og det ender med et stort kick-off med alle medarbejdere. Det er faktisk det, som det oftest ender med: et stort Kick-off. Men et kick-off skal jo være starten til at få strategien implementereret i virksomheden og ikke slutningen.


Kan en ny idé betale sig forretningsmæssigt?

Det er altid fantastisk når kolleger, chefer og andre kommer med gode forretningsidéer. Idéer og innovation skal fremelskes og kan skabe masser af muligheder for virksomheden.


Forandringer kræver, at man ser fremad – ikke tilbage

Når man taler udvikling og forandring, så er det vigtigt ikke at dvæle for meget i fortiden.

Desværre har mange virksomheder tendens i at dvæle for meget i fortiden og bruger lang tid på at gennemgå hvad der er sket, og hvorfor det er sket. De bruger måske endda også tid på at finde en synder for den fejl, der er begået.


Håndtering af svære samtaler

Jeg har lige været på kursus i Crucial Conversations (udbydes af Peak Balance), hvor man lærer hvordan man tager samtaler, der er svære. En svær samtale er en samtale, der er meget vigtig, der er forskellige holdninger og betydningen er stor. Det kan enten være personlige eller forretningsmæssige samtaler.Når jeg tænker tilbage på mange af de svære samtaler, jeg har haft i min karriere, så kunne jeg godt have brugt den værktøjskasse, der læres på kurset.